Ruim 600 literaire fans, 8 literaire idolen, 2 literaire diners, gecombineerd met een feestelijke discoband en swingende deuntjes van de DJ Jack Kerklaan, stonden afgelopen zaterdag 24 maart garant voor een succesvolle zesde editie van het Boek en Bal in de Bibliotheek Schiedam en Theater aan de Schie.

Het Schiedamse Boek en Bal was de· afsluiter van de 77e Boekenweek met het thema Vriendschap en andere ongemakken, georganiseerd door Schiedamse bibliotheek·in samenwerking met Theater aan de Schie en de boekhandels . Ruim 600 liefhebbers van literatuur, poëzie en muziek bezochten de zesde editie van dit lezersfestijn en waren enthousiast over het gevarieerde programma.

Literaire diners

Nog vóór het officiële Boek en Bal van start ging in de Bibliotheek Schiedam en het Theater aan de Schie genoten zo’n 40 enthousiastelingen van een literair diner met topauteurs Arthur Japin en Peter Buwalda. In respectievelijk Restaurant ‘t Stadhuys en Eetcafé ’t Stadserf werd een heerlijk 3-gangen diner op tafel gezet, die een goede omlijsting vormde voor een informeel gesprek tussen de schrijvers en hun tafelgasten over literatuur ‘en andere ongemakken’. De Literaire Diners waren dit jaar nieuw in het Boek en Bal-programma en gezien het succes en de positieve reacties zeker voor herhaling vatbaar.

Boek

Om 19.30u werden de deuren van het theater geopend en om 20.00u ging het bijzondere Boek en Bal-programma van start. Naast een interessant en gevarieerd aanbod van grote schrijvers en gevestigde namen, kregen ook nieuwe talenten op het gebied van literatuur en poëzie een plek op Boek en Bal 2012.

Nog nagenietend van hun heerlijke diners wisten prijswinnende auteur Arthur Japin (De Overgave, Een Schitterend Gebrek) en literaire verrassing Peter Buwalda (Bonita Avenue) het publiek te boeien met hun voordrachten in de grote zaal van het theater, waar ook Kluun (Komt een vrouw bij de dokter) en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen) uitgebreid en ongeremd vertelden over hun werk en leven.

De literaire dames werden vertegenwoordigd door schrijfster en columniste Susan Smit en de van origine Surinaamse Karin Amatmoekrim. Beiden schrijfsters staan bekend om hun werk over persoonlijke en existentialistische thema’s, dat een goede basis bleek voor hun interessante en intense optredens en gesprekken op het Boek en Bal.

Verder interviewde Ruud Aret· (boekhandel Post Scriptum) de debutanten Renske Jonkman en Murat Isik, die zo ruimschoots de gelegenheid kregen zich voor te stellen aan het publiek.

en Bal

Het Bal werd geopend door de band DISCO, een negen koppen tellende formatie die garant stond voor een swingende avond. Al snel stond het enthousiaste publiek lekker te dansen op bekende discokrakers en oude soulhits. Lokale held Jack Kerklaan deed hier als DJ nog een schepje bovenop en zorgde dat de voetjes tot het einde van de avond van de vloer gingen.

Uit alle positieve reacties kan gesteld worden dat zowel bezoekers als schrijvers terug kijken op een gevarieerde, interessante en vooral leuke avond. Boek en Bal 2012 was weer een geslaagd feest voor alle partijen!